Miód akacjowy
• powstaje z kwiatów robinii akacjowej, przez pszczelarzy często nazywanej białą lipą lub białą akacją.
• ma bardzo korzystne właściwości zdrowotne:
• pomaga w zaburzeniach trawienia, zapaleniach żołądka i jelit oraz w nadkwaśności żołądka;
• pomocniczo stosowany w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy;
• chroni i usprawnia układ sercowo– naczyniowy;
• zapobiega tworzeniu się kamieni w organizmie;
• stosowany w leczeniu nerek i układu moczowego;
• ze względu na dużą zawartość cukrów prostych, polecany jest przy zwiększonej aktywności fizycznej;
• polecany przy zmęczeniu, zarówno fizycznym, jak i psychicznym oraz osłabieniu organizmu;
• działa uspokajająco;
• pomaga w walce z bezsennością;
• bezpośrednio przykładany do skóry stosowany jest w walce z zakażeniami ropnymi (gronkowcowymi, paciorkowcowymi, zgorzelowymi).
Charakterystyka miodu akacjowego:
• w stanie płynnym jest prawie bezbarwny, lekko słomkowy lub jasnożółty;
• po skrystalizowaniu przybiera barwę białą lub kremowo-żółtą;
• bardzo wolno się krystalizuje, w postaci płynnej potrafi być nawet kilka miesięcy
• zapachem przypomina woń kwiatów akacjowych;
• w smaku jest subtelny, ale słodki