Miód rzepakowy
• Rzepak to roślina uprawna, która swym kolorem zachwyca również pszczoły. Z jej kwiatowych pyłków produkują jasny, wiosenny i bardzo popularny w Polsce miód rzepakowy.
Miód rzepakowy ma bardzo korzystne właściwości zdrowotne:
• jest doskonałym lekiem na wyczerpanie organizmu
• pomaga zwalczać dolegliwości układu sercowo-naczyniowego
• polecany w schorzeniach wątroby i dróg żółciowych
• dobrze zwalcza przeziębienia
• pomaga leczyć schorzenia nerek i dróg moczowych
• doskonały na problemy z żołądkiem
• polecany na problemy skórne
Charakterystyka miodu rzepakowego:
• w stanie płynnym jest prawie bezbarwny, lekko słomkowy lub jasnożółty;
• szybko się krystalizuje i przybiera mazistą konsystencję o biało-kremowej barwie;
• zapachem przypomina woń kwiatów rzepaku;
• w smaku jest łagodny, z nutką goryczy;
• należy przechowywać go w szczelnie zamkniętych szklanych naczyniach, gdyż bardzo chłonie wilgoć.