Miód gryczany
• Ten charakterystyczny miód znakomicie sprawdza się jako dodatek do napojów i wypieków. Jest jednym z najbardziej wartościowych dla zdrowia miodów.
Miód gryczany ma bardzo korzystne właściwości zdrowotne:
• znakomicie wpływa na układ krwionośny, w leczeniu niedokrwistości;
• zawiera dużą ilość żelaza (w pełni przyswajalnego, w przeciwieństwie do tego znajdującego się np. w mięsie) i innych pierwiastków wartościowych dla organizmu;
• uważa się, że posiada właściwości odmładzające (ma dużą zawartość rutyny);
• znakomity dodatek do kawy – zamiast cukru;
• przyczynia się do wzrostu poziomu hemoglobiny we krwi;
• stosowany przy leczeniu nerwic serca i żołądka.
• Charakterystyka miodu gryczanego:
• w stanie płynnym jest koloru ciemno herbacianego, a nawet brunatnego;
• po skrystalizowaniu przybiera barwę brązową i gruboziarnistą konsystencję, przy czym na powierzchni często pozostaje warstwa rzadkiego miodu;
• o silnym zapachu kwiatów gryki;
• w smaku jest ostry, lekko piekący;