Miód wielokwiatowy


Nazywany miodem tysiąca kwiatów
, miód wielokwiatowy bogaty jest w glukozę i fruktozę oraz zawiera dużo cennego krzemu i innych biopierwiastków.

Ogólny opis miodu: W zależności od terminu zbioru miód wielokwiatowy może mieć różną barwę, od jasnokremowej do herbacianej. Po skrystalizowaniu zmienia nieco zabarwienie na jasnoszare lub jasnobrązowe. Zapach miodu wielokwiatowego jest zazwyczaj silny, przypominający zapach wosku. W smaku jest bardzo zróżnicowany, zależnie od składu nektaru, na ogół jednak jest łagodny, słodki. Niekiedy dominuje smak określonego nektaru, na przykład lipy, gryki czy akacji. Miód z wiosennych roślin w stanie płynnym jest jasny, ma przyjemny delikatny zapach kwiatowy i łagodny smak. Natomiast miód pochodzący z nektaru kwiatów letnich jest znacznie ciemniejszy oraz odznacza się zdecydowanym smakiem i zapachem.

• Miód wielokwiatowy ma bardzo korzystne właściwości zdrowotne:
• stosowany w leczeniu chorób alergicznych dróg oddechowych;
• wzmacnia serce i naczynia krwionośne;
• wspomaga leczenie chorób wątroby i woreczka żółciowego;
• ma działanie bakteriobójcze;
• zapobiega problemom z żołądkiem i jelitami;
• jest cennym źródłem energii dla osób osłabionych, zarówno fizycznie, jak i psychicznie.

Kontakt

Pasieka "Basia"
Paweł Cieśla
ul. Górska 5
32-768 Rzezawa
tel. 600-889-027