Miód lipowy

• Lipa nazywana jest przez pszczelarzy królową pożytków miododajnych, kwitnie na przełomie czerwca i lipca. Pozyskiwany miód uważany jest za jeden z najlepszych odmianowych miodów nektarowych.

Miód lipowy ma bardzo korzystne właściwości zdrowotne:
• uważany jest za najlepszy środek w walce z przeziębieniem i grypą pomaga zwalczać wysoką temperaturę;
• wskazany jest w schorzeniach dróg oddechowych (dzięki dużej zawartości olejków eterycznych niszczy drobnoustroje występujące na błonach śluzowych nosa i gardła);
• działa przeciwskurczowo;
• polecany jest w chorobach serca i układu krążenia;
• działa uspokajająco, łagodzi stres i bezsenność;
• jest lekko moczopędny.

Charakterystyka miodu lipowego:
• w stanie płynnym ma barwę od zielonkawożółtej do jasno-bursztynowej;
• po skrystalizowaniu zmienia zabarwienie na biało-żółte do złocistożółtego;
• w wyniku krystalizacji przyjmuje postać drobnoziarnistą, niekiedy krukowatą ;
• w smaku jest on dość ostry, często lekko gorzkawy.

Kontakt

Pasieka "Basia"
Paweł Cieśla
ul. Górska 5
32-768 Rzezawa
tel. 600-889-027